Kisah Rakyat

Aku c1kgu, ada mur1d thn 3, bilik tidor hanya ada kain, tk sangka jiran berani masuk ms ayah keluar keje.

Baca perlahan-lahan dan ambillah Pengajaran apa yg pernah berlaku kepada saya ini. Jadikan ini sebagai panduan.

Kali ni aku nak share situasi dan perasaan aku hadapi sepanjang bergelar guru. Aku harap dengan sesi sharing ni, korang dapat selami dan bantu beri cadangan bantuan yang boleh diberi. Aku tau kebanyakan korang ada ilmu yang korg boleh share sama. Aku sangat mengalu-alukan ilmu psychol0gy knak-knak korang kali ni.

First, aku nak cerita tentang Faiiz (bukan nama sebenar) Seorang anak dari keluarga sederhana. Ibunya surirumah bapanya berniaga dan selalu out-station. Adik beradik 5org. Mempunyai msalah disiplin. Personaliti outspoken, aggresive dan attention-seeker.

Struggle in reading and most academic content at school. Tidak mahu membaca dan menulis. Thus, ketinggalan subject content sepanjang di sekolah. Anak murid pertama yang mengajar aku untuk persetannkan sesetengah teori pendidikan barat yang ditekapkan ke otak guru-guru Malaysia. Even reward system?

“Tak kisah..saya boleh beli sendiri.” Behaviorism out. That includes positive reinforcement like praises/approvals. Aku buat games, kot melekat input yang diajar. Problem kelas ni pulak, almost 70% k1ds in this class hot-t3mpered. Bila kalah or tak dapat jawab, mula cari pasal dengan kawan. Sampi tendangg tumbok. Aku jadi m4ti akal masa ni.

Dah la baru tahun pertama masa tu, semangat ada tapi ilmu kurang. Sampailah satu tahap aku sampai breaking point. One day, Faiiz ni cari pasal dengan kawan dia (yg mmg sejenis tak melawan tapi perangai ann0ying) so aku memang tak bl4me 100% on him.

Tapi bila dia angkat tangan nak tumbok member tu, aku halang. Dia kejar jugak kawan tu. Aku pakai baju kurung kot. Kejar karang tergolek terjelepuk aku kat situ. Dia mrah aku halang. Bagi dia tangan dia kena hinggap juga kepala bud4k tu baru puas.

Dia tolak aku, tunjuk jari tengah n mmb4bi dan meminta kau m4mpus. Aku terkedu,terkejut dan terkilan. Anak yang aku ambil masa ajar bacaan yang masih bertatih ini melangkah keluar dari garisan sabar yang aku tetapkan. Bukan melangkah.

Menyeppak sekuat hatinya. Faiiz kemudian diuruskan oleh guru disiplin pada waktu itu. Approach aku sebelum ini lemah lembut dan penuh hikmah. Sejak kejadian Faiiz,aku ikut rentak mereka. G4ngster is the exact approach. R0tan, aggresive and kadang bahasa sebijik mcm diorang.

Totally opposite of my principle which is lead by example. Tapi waktu tu, diorang dah melampau especially Faiiz. Turns out diorang mula disiplin since then. Aku pun terkejut dengan outcomes tu. Slowly, aku one on one talk dengan diorang. Kadang dalam kelas bukan belajar content sangat.

Aku buat art ther4phy sambil borak pasal family. Banyaklah cerita aku dapat. Boleh tahan budk-budk ni membawang pasal family. Kah. Dan boleh tahan juga perit yang dihadapi sesetengah murid ni.

Faiiz buka cerita tentang having ayah yang b4ran dan kaki pukol. Ibu dia hanya back up dan sorokkan kesalahan ank-ank dia. For me both of the parents wrong. Ibu dia patut bertegas dengan anak.

Bayangkan ayah outstation, balik rumah asking about ch1ldren isteri cakap tak ada masalah, tiba-tiba dengar cerita org kampung pasal anak dia mencuri tabung masjid. Memang mendapat la budak tu. Ayah dia pun kena belajar tahan amarah. Soon he will get old and he will want to bond with his sons. “Teacher ada ayah? Saya takde dah..”

This is Faiiz way of confessing in the middle of the class about his h4tred to his ayah. No ayah dia belum meningal but for Faiiz, he is. That br0ke me because aku dengan Faiiz is in the same boat. Almost. We have issues with our fathers. But I always reminded him, respect his father.

We only have one. Tell him you love him. I lost mine already. Second, aku nak cerita tentang struggle murid2 aku menyelamatkan diri dari lembah m4ksiat masyarakat.

Masa aku menulis confession ni, ank murid aku telah dirgol oleh jiran dia. Ank murid aku baru Tahun 3. Tinggal dengan ayah dan seorang adik lelaki Tahun 2. Keluarga susah. Ada bahagian rumahnya tak berdinding ditutup sahaja dengan kain besar. Pergolnya adalah jiran berumur 25 tahun.

Kenalan yang dipercayai si bapa untuk membantu anak-anaknya sewaktu dia kerja di siang hari. Sewaktu kejadian, adik lelakinya yg disuruh keluar rumah, mengintai prbuatan pergol di tingkap rumah. Adiknya memberitahu ayahnya dan sekrang sudah menjadi kes p0lis.

Allahu..sewaktu aku mendapat berita ini hati aku luluh. Anak muridku ini seorang yang amat pendiam. Sejak dua tahun lepas orgnya aku perhatikan memang pendiam. Pendiam yang kita tahu dia dilanda banyak masalah. Tidak punya ramai kawan.

Bayangkan anak sekecil itu sudah merasa perit derita dunia. Dua minggu dia tidak hadir. Hari dia hadir semula ke sekolah, aku pandang ke matanya. Walau tidak meluahkan, matanya kelihatan pilu. Seakan-akan sudah lali menerima sakit dunia. Aku pelok dia. Lama.

Aku tidak bertanya langsung kpd dia tentang kes itu. Tidak mahu anak lain terdengar lalu menambah sengsaranya. Tapi dia seakan tahu pelokan aku itu untuk memujuknya. Dia senyum sebelum berlalu pergi. Without any words but her smile means smthg to me.

Seterusnya kes flasher, rgol/c4bul (idk if this is the term for it)and watch p0-rn. Ada some boys flashing their pr1vate parts kpd kwn-kwn even the opposite s3x. Bila slow talk baru diorang cerita mana diorang belajar.

“Tengok kat Ipad ayah. Kakak bukakan. Tengok sama-sama.”

“Malam lepas mak tengok saya tido, saya buka fon bawah selimut. Lampu tutup. Mak ingat saya tidolah.”

“Abg Udin (remaja kampung) tengok kat CC.”

“Ayah ada dua henfon. Ayah bagi pakai yang lama. Saya tengok di IG.”

Kadang ada juga yang terlepas dari CCTV guru.

“Saya tengok kat makmal.” Yang di makmal ni saya mohon siapa yang cerdik pandai ICT or guru bestari, kongsi dengan kami mcmna nak bl0ck chrome and line makmal dari benda-benda luc4h ni.

Antara kes akibat pendedahan p0-rn di awal usia, murid lelaki tahun 1 ajar kwan sekelas lelaki, buka seluar dan h1sap kem4luannnya.

Kemudian dia lakukan kepada kawannya pula. Kes kedua, murid lelaki tahun 3 meraba kawan sekelas prempuan di kemm4luannya. Kawan prempuan merelakan. Kes ketiga paling banyak, murid seawal usia 7 tahun sudah tahu perkataan rgol (mungkin tidak tahu maksud tetapi telah dideahkan di rumah dengan perkataan ini) dan menggunakan kepada kawan yang lain.

Ada juga ibu bapa pen4gih, bapa / ibu bersekedudokan dengan gf / bf, ibu bapa bercerrai tinggalkan anak dengan opah atok / sedara lain. Maka, guru-guru perlu ambil tahu fahaman anak-anak murid. Anak muridku memanggil kekasih bapanya mama.

Apabila ditanya bila berkahwin, katanya belum kahwin lagi. (Kami salah malah berd0sa kerana tidak lapor pada pihak berwajib pasal diorang ni) Ank-anknya yang dewasa semua mengikut boyfriend masing-masing tanpa ikatan sah. Kawasan kampung ni juga sangat terkenal dgn jumlah pen4gih dan pngedar yang ramai.

Takut mendengar cerita ank-ank yg melihat sendiri saudara maranya mencampurkan coke dgan air k3tum, menggunakan g4nja di hadapan knak-knak, menggunakan ank-ank mereka untuk mngedar ddah.

Ini semua kisah yang aku tahu. Apa pula kisah yg tidak aku tahu? Org kata ignorance is a bliss. Jauh disudut hati aku, aku takut sebab aku juga ada anak. Yang bakal membesar dan melalui alam persekolahan seterusnya menyertai masyarakat.

Tapi aku harus meluahkan rasa yg aku simpan ini sebab aku takut. Aku takut melihat perubahan masyarakat kita. Aku rasa lemah dan tak terdaya. Maafkan teacher ank-ank – Teacher.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *