Kisah Rakyat

Suami kr1tikal xsedar sbb kmalangan. Belek2 beg galas suami, trgamam jumpa sesuatu xdiduga. Ms melawat, terus sy bisik ke telinga kanan suami yg sdg k0ma.

Foto sekadar hiasan. Baca perlahan lahan, semoga dapat pengajaran dari kisah ini. Assalam semua pembaca. Mohon hide profile saya yaa. Saya sekadar nak berkongsi pengalaman.

Saya dan suami sudah berumah tangga untuk beberapa tahun dan alhamdulillah kami dikurniakan seorang anak yang sangqt baik.

Dari awal perkahwinan saya tak pernah check hp suami saya sebab level kepercayaan saya pada dia sangat la tnggi.

Sampi la 1 masa tu instinct saya kata suami saya ada perempuan lain belakang saya. Untuk tempoh beberapa bulan saya bg hint kat dia tp dia tetap tak mengaku. Tapi hati saya memang kuat kata dia ada perempuan lain kat belakang saya dan menguatkan lagi instinct saya bila suami saya tak bagi langsung saya pegang hp dia dan dia off notifications dia.

Nak dijadikan cerita 1 day suami saya kemlangan jalan raya dan keadaan suami sangat kr1tikal tak sedarkan diri. Saya bergegas ke hspital dan uruskan hal suami saya tu. Saya belek2 la beg galas yang dia selalu guna tu.

Saya tengok dalam beg dia penuh dengan surat2 cinta, nota2 cinta dia dengan gf dia dan beg yang dia selalu guna tu rupa nya gf dia yang belikan.

Allahu. Hncur luluh hati saya masa tu tp saya kuatkan hati saya dan saya taknk fikirkan hal tu sebab keselamatan suami saya yang penting. Suami saya k0ma selepas oper4tion sebab head injvry dia agak terok.

Pada ketika itu hati saya tak tenang sebab risaukan suami saya dan terfikir2 tentang skndal suami saya tu.

Saya tak boleh nak buka telefon suami saya sebab suami saya dah tukar password. Lepas tu saya tergerak hati untuk call no suami saya guna hp saya dan bila saya tgk rupa nya suami saya takde safe no saya. Naik no je…
Selalu suami saya save nama saya, CINTAKU. Allah, hncur lebur hati saya ketika itu.. Menangis saya.

Masa ni suami saya dah seminggu lebih k0ma tak sedarkan diri until 1day doktor call saya nak jmpa.

Saya jmpa doktor dan dktor benarkan saya jmpa suami saya (musim c0vid pelawat tak dibenarkan masuk melawat pesaakit dan ketika ni hati saya benar2 kecewa dengan suami tp risaukan keadaan dia).

Dktor ckp keadaan dia masih sama dan tak ada apa2 respond positive dari suami… Dktor benarkan saya jmpa dia dan bercakap dengan dia mana tau boleh bantu dia sedar. Pada masa tu saya takde apa nk ckp pada dia kerana saya btol2 kecewa dengan dia. Dktor terkejut dan dktor benarkan saya balik.

Saya balik rumah dan cuba pujuk hati saya utk terima dan maafkan segala perbuatan suami saya kerana keadaan dia sekarang ni 50/50. Mlm tu saya tak tdo. Saya solat sunat, mengaji dan baca yassin dan minta pertolongan dari Allah. Lps tu saya tertido di sejadah.

Saya tak ada mimpi apa pon masa tertido tu tp hati saya tenang dan redha dengan semua yang berlaku.

Saya tak putus2 doakan suami saya. Pagi tu saya call dktor minta izin dktor utk jmpa suami saya dan bercakap dengan dia kerana smlm saya tak bercakap dengan dia. Dktor izinkan tp hanya 10 min sahaja. Saya msok, saya bisik di telinga kanan dia. Saya ckp, hon (a.k.a HONEY), ayang tau apa yang honey buat buat belakang ayang..

Takpe hon, ayang maafkan hon dan redha segala nya. Ayang pon minta maaf ats segala kesalahan ayang pada hon. Hon bangun ya. Anak kita tunggu ni. Family semua tunggu hon bangun. Hon kena bangun tau. TAK apa, ayang tak marah. Ayang dah redha. Saya pegang usap bahu suami saya sebab suami saya suka kalau saya buat macam tu pada dia.

Saya keluar terus balik. Balik dengan hati yang betol2 tenang.. Keesokan pagi, saya call w4d suami saya (saya memang hari2 call sebab nak tau perkembangan suami) dan alhamdulillah nurse yang jaga suami saya cakap suami saya dah sedar.

Allahu akbar. Masa tu saya happy tak tau nak ckp mcm mana. Saya masih tak dibenarkan pergi tgk suami tp doktor kata suami saya akan terus dipantau dan kalau suami saya makin sihat, suami saya akn dipindahkan ke w4d biasa.

Alhandulillah suami saya semakin sihat dan dipindahkan ke w4d biasa… Saya pulak teros cuti (sebab saya bekerja) dan fully jaga suami saya.

Bila suami saya dh boleh balik rumah, lepas kami solat, suami saya pluk saya sambil menangis dan mengaku segala perbuatan dia dibelakang saya. Masa tu saya hanya senyum dan maafkan dia dan alhamdulillah suami saya sekarang ni dah 100% sihat dan hp dia tak ada password dan dia tak ada rahsia apa2 dari saya.

Hopefully suami saya betol2 berubah. Saya berserah segalanya pada Allah.

Ramai terkesan dgn perkongsian kisah prtama, apa reaksi warganet.

Apit Na, Kalau i.. “Hon, kalau u bangun, siap la u hon.. Hg dgn kek4sih gelap hg, aku bg padam..

Biar gelap selamanya cinta haram hampa tu..” Hahahahaha.. Well done sis, kuat sungguh hati sis..Xramai perempuan yg kuat mcm sis.. Semoga husband sis berubah btoi2.. Kalau x, pekup muka dia time tdoq.. Br dia ada akai.. Hahahahahahah.

Nur Hidayah, Sbb dia dah rasa ambang kemtian tu macam mana. Dia dah rasa mvm mn dlm k0ma x boleh nak bercakap jmp bini nasib masih d beri peluang utk bersama family klu m4ti hmm x sempat nak minta maaf dgn bini dia. Syukur itu adalah 1 ujian buat si istri n pngajaran pd suami. Moga dia terua insaf dan berubah lebih yg baik sbb dia dah dpt yg terbaik utk dia rugi klu lepaskan.

Tuhan tu klu nak tunjuk dia akan tunjuk kadang dengan cara yg tak terduga. Nur Eika, sya dah merasa sis dr kawen sampai fasa 14thn dia tulis my wife..lps tu masuk 15thn dpt tau tukar pd nama..x lama dia delete terus sorok segala bnda..fb dia blck..allah je tau..

tp xpe allah tu x tido allah maha adil.. kantoi semua nape jd mcm tu..saya biar kan je..skrng masuk 16thn dia sndiri tukar pd my wife semula..maybe dah insaf.

Kayla Mikael, apa yg terjadi itu semuanyer sudah ditentukn oleh allah swt..apa yg dh trjadi mesti ada hikmahnyer dn insyallah moga2 ada kebahagian yg akn menanti dimasa hadapan..apa yg kita ketahui allah swt itu lebih maha mengetahui.

sy kagum dngn kesabaran dn semangat puan mungkin itu semua kerana puan tidak leka untuk menunaikn solat 5 waktu yg telah diamanah oleh nabi muhamad s.a.w kepada kita.. solat itu lh tiang kehidupan bgi manusia yg bragama islam..iklas dari hati sy sebagai saudara seislam sy doakn semoga puan mendapat keredhaan dari allah swt khususnyer didlm prhubungan alam berumahtangga.

Aifa Hana, Utk pengetahuan wanita2 sklian yg brnama lelaki a.k.a suami jgn pernah letak kprcyaan dkt dia 100%..sbb ujian rumhtgga itu benar…dia akn dtg bila2 msa sj xawl kwen prtghn pkhwinan xpn hujung prkhwinan.

msa ni dh krepot…dr sudut pndgn org sekeliling hmpr 50-70% jgk psgn yg diuji dgn khdiran org ke 3..klo letak kprcyaan 100% skli kena bkn jatuh trduduk ja..trgolek jatuh dlm gaung pn blh..

hahahha spa yg harini mgkin suami dia baik gila lyn ampa seisi kluarga dgn baik tp smpn la sikit rsa curiga sbb xmgkin 1 hari dia akn buat hal..manusia hati brbolak balik…

klo dlm hati ada jgk prasaan curiga jd apa2 kita smpat halang…yg dk pcya 100% tu yg bhya sdaq2 laki dh kwen len 2 3 thn dh..kita baru nk tau…xleh buat apa dh Faezah Lee, Betol kdg tak perlu nk check bagai atau kontrol sangat sbb lelaki ni klu dh ‘gila’ dia dtg klu kita tunjuk sangat yg kita ambik tau sangat psl apa yg dia buat belakang kita, dia makin buat dan rasa dia hebat.

InshaaAllah Allah akan tunjuk..tu nasib baik hidup lg Allah bagi peluang kedua kat dia..suh dia minta ampun dgn bini dia..dan beribu penyesalan stlh apa yg dia dh buat belakang bini dia..

klu tak kerana kem4langan tu mesti dia hanyut dgn dunia dia dan trus buat smpai HON mamposss.

Johan Hana, Apabila meletakkan keseluruhan kepercayaan dan pengharapan kepada yang Haq. Maka hasilnya amatlah menanjubkan. Manusia boleh berubah atas kehendakNya.

Nasib dan situasi boleh boleh diubah dengan doa dan usaha yang seiring. Satu teladan yang dapat dinilai keberkatan Nya. Semoga keluarga puan dalam lindunganNya.

Kistina Riena, cuma nk ckp. . boleh x lepas nii akak tukar nama pnggilan kt suami akak tuu. .

bukan ap, setiap kali baca pkataan ‘hon’ tuu aku asyik tebayang2 kerete ngan hon kt stereng tuu. . agak terganggu disitu bila baca n bayangkan keadaan tuu. . maaf yer kak, sye terpaksa jujur tentang nii.

Jue Hana, Allah dh beri dia peluang kedua,alhamdullilah hidayah utk dia. Tp,ade jgk jenis yg xsedar diri….

Lps dpt peluang pon wat hal lagi…dia rse klo malapetaka dtg lg,selamat ke dia? skandal dia ke yg nk mandi,suap mkn dia?? Kredit bacakami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *